The Son-Rise Program, metoda revolutionara de tratare a autismului – partea intai

Mai intai vreau sa va axati pe cuvântul ”tratare” si sa-l intelegeti cu sensul de ingrijire, care implica un anume comportament fata de cineva.

De la inceput va spun ca aceasta abordare se afla la polul opus fata de altele, oricare ar fi ele, luate individual. Cea mai cunoscuta si despre care toti stiti cate ceva este terapia ABA (Terapia aplicata comportamentala).

Metodele traditionale, sa le spunem asa, vad autismul ca o tulburare in primul rand comportamentala – multe au chiar cuvântul ”comportamental” cuprins in denumire . Prin ele se incearca eliminarea sau reducerea comportamentelor nedorite, promovandu-le pe cele … normale – sa le zicem asa – cu ajutorul repetitiei, antrenamentelor si recompenselor.

S-R (prescurtare pe care o voi folosi de aici incolo pt Son-Rise) exista de peste 30 de ani si trateaza autismul precum o tulburare social-relationala. Aceasta terapie se bazeaza pe ideea de apropiere si intrare in lumea copilului si, apoi, de aducerea lui in lumea noastra. Mai exact, in loc sa forteze copiii sa se conformeze unei lumi pe care nu o inteleg, S-R propune initial insotirea lor in propria lume. Asta au facut in 1974 sotii autori / profesori Barry (“Bears”) Neil Kaufman si Samahria Lyte Kaufman când fiul lor , Raun, a fost diagnosticat cu autism profund si irecuperabil. Conform numeroaselor teste, cu un nivel de inteligenta 30, copilul de 2 ani, ar fi trebuit institutionalizat.

In schimb, cei doi parinti au ales initierea unui program unic in incercarea de a-si intelege baietelul, tranformandu-l intr-un individ vorbaret, cu o interactiune sociala uneori de neoprit. Astazi, fara vreo urma de autism, Raun este absolvent al Universitatii Ivy League, calatoreste in intreaga lume promovând S-R, este autor a unui best-seller – ” Son -Rise ( devenita intre timp Son-Rise: Miracolul continua ) – si premiant datorita productiei biografice ” Son-Rise: A Miracle of Love ”.

Filmul il gasiti aici

De fapt, asa a devenit acest program atat de cunoscut si accesat de peste 25. 000 de persoane din intreaga lume. Tocmai pt a raspune cererilor venite intr-un numar foarte mare a fost infiintat Institutul si Centrul de Tratament pentru Autism din America, ( Institute and the Autism Treatment Center of America ) , unde din 1983 este oferit programul S-R.

Cele 12 carti publicate de autorii Kaufman au fost traduse in 22 de limbi si vandute in peste 3 milioane de exemplare. Cateva dintre acestea sunt lecturi obligatorii in peste 280 de universitati din lume. Peste 2000 de articole au fost scrise in intreaga lume de ziare precum The New York Times, The Washington Post, The Los Angeles Times, The Chicago Tribune, Cosmopolitan Magazine, Self Magazine, Parenting Magazine, The Daily Telegraph, The BBC (British Broadcasting Company) and Good Morning America.

Cu toate acestea, in afara de marturii, articole si reportaje nu exista prea multe studii efectuate. Dintre ele, cel mai sugestiv, sa zicem, este acela realizat in 2013 de Journal of Communication Disorders. Cercetarea s-a efectuat pe o perioada de 5 zile, 40 de ore, si a aratat imbunatatiri semnificative pe partea sociala / comunicare, interactiune si spontaneitate. Studiul a fost efectuat pe doua grupuri (copii cu varste intre 4 si 7 ), doar unul beneficiind de S-R, acestea incluzând subiecti cu autism sever.

Mai multe despre acest studiu gasiti aici .

Personal am imbratisat aceasta abordare care la Stefan a dat rezultate. Chiar daca apreciez metoda S-R ca fiind mai … umana, sunt convinsa ca sunt indivizi care pot avea o evolutie mai buna datorita … ABA (ca tot faceam comparatie la începutul materialului). Intr-adevar nici macar sustinatorii S-R nu afirma faptul ca orice copil care a incercat aceasta metoda a fost recuperat total.

Nu vreau sa uit un lucru important pentru mine. S-R este pusa tot timpul in antitza cu ABA, din care prima iese invingatoare la toate punctele. Chiar daca nu sunt un mare sustinator al ultimei, nu sprijin abordarea de marketing, uneori exagerata, a celor de la S-R.

ABA nu este recunoscuta in Germania, fiind considerata mai mult un dresaj decat o terapie, considerandu-se ca … lasa sechele pe termen lung si ca indivizii sunt roboizati. Nemtii sprijina in schimb tot felul de interventii bazate pe naturalete si blandete, punând foarte mare accent pe zicala ”toate la timpul lor”. Nici S-R nu este o abordare acceptata, dar majoritatea metodelor folosite imprumuta foarte mult din programul american. ( Cititi AICI de ce nu a mers ABA )

Intr-un material imediat viitor voi scrie cateva principii de baza mai detaliate (din cartea lui Raun Kaufman) care s-ar putea sa va ajute mult.

 

Pentru partea a doua apasati AICI

Surse info : http://www.autismtreatmentcenter.org/
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0021992413000518
Surse foto: https://corticalchauvinism.com/2016/09/
http://www.autismbreakthrough.com/press/press-kit/
http://www.autismtreatmentcenter.org

8 mai 2017

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: