Povestile sociale sau pe baza de benzi desenate, o metoda eficienta de comunicare

povesti socialePentru ca persoanele cu autism sa se simta in siguranta este nevoie ca acestea sa stie ce urmeaza sa se intample. Pentru asta a creat Carol Gray (1991) povestile sociale, mici descrieri ale unor situatii particulare, evenimente sau activitati, care includ informatii specifice despre cum ar trebui sa ”arate” ele si care ar trebui sa fie asteptarile.

 

Pentru ce sunt povestile sociale ?

  •  – pentru a ajuta la dezvoltarea abilitatilor precum curatarea dintilor sau spalatul mainilor

– pentru a ajuta la dezvoltarea sociala – ele ii pot invata cum si de ce trebuie cerut ajutorul

– pentru a ajuta unii indivizi sa inteleaga cum pot reactiona unele persoane in anumite situatii

– pentru a ajuta la acceptarea si intelegerea situatiilor neasteptate precum tunete, fulgere sau absenta profesorului cu care copilul este obisnuit

– ca strategii comportamentale – ce este de facut in situatia in care devin furiosi (ex.)

Cum functioneaza ?

Povestile sociale prezinta informatii concrete, clare , cu privire la anumite aspecte, ceea ce ajuta copiii cu autism sa inteleaga mai clar si mai repede ce implica diverse activitati sau situatii. Continutul acestora poate fi adaptat in functie de nevoile fiecaruia. Adunand informatii despre ce urmeaza sa se PIT-fire-alarmintample intr-o situatie anume si prezentand anumite comportamente sau reactii posibile, puteti aduce imbunatatiri considerabile in viata multor autisti si, mai ales, aveti posibilitatea sa reduceti anxietatea acestora. De asemenea va pot ajuta sa intelegeti cum percep autistii anumite situatii.

Cum scrieti o poveste sociala ?

Este imposibil sa nu existe situatii când va trebui sa creati o astfel de ”intamplare”. Pentru inceput trebuie avut in vedere obiectivul la care vreti sa ajungeti. Sa zicem ca vreti ca subiectul sa inteleaga de ce este necesar spuna mana la gura atunci când tuseste. Aici vorbim de al doilea pas: adunarea informatiilor. Copilul trebuie sa inteleaga ce defineste acele momente, cum incep si de ce  – in cazul nostru, tusea – cum se manifesta si ce efecte poate avea aceasta asupra lui si a celorlalti (pe el il poate elibera de senzatia de inec, iar pe ceilalti ii poate inbolnavi din cauza microbilor eliberati in aer , daca nu va pune mana la gura ). In scrierea povestilor sociale trebuie folosite cuvinte precum ”uneori” sau ”de obicei” pentru a se sublinia frecventa anumitor intamplari. Desigur, pentru un interes crescut, ati putea adauga elemente ce tin de varsta, interese, nivel de intelegere sau capacitatea de concentrare. Textul trebuie sa raspunda la sase intrebari precum unde?, când? , cine? , ce? , cum? si de ce? . Limbajul trebuie sa fie unul comun si neutru.

Un exemplu: 

967ca017a0c583fcc746962c9bea9b65

Eu am grija de piciorele mele. Le spal cu sapun. Le usuc bine. Folosesc pudra. Uneori ma dor degetele sau simt mancarimi. Pentru a ma simti mai bine folosesc o crema. Imi pun sosete curate. Acum picioarele mele sunt fericite!

Sau

Numele meu este Alin. Eu locuiesc intr-o casa, impreuna cu mama si tata. Multi copii locuiesc cu parintii lor. Este important pentru mine sa stau in casa pentru ca aici sunt in siguranta. Si pentru parintii mei este important pentru ca vor sti unde sunt atunci când au nevoie de mine. Voi incerca sa stau cat mai mult timp in casa. In casa sunt ferit de pericole. Acesta este un exemplu de poveste creata pentru un copil care fuge din casa cu orice ocazie care se iveste, ceea ce ii pune viata in pericol .

Nu uitati ca ideal ar fi sa folositi imagini cat mai sugestive pentru fiecare afirmatie.

O aplicatie care v-ar putea fi de un mare folos este StoryMaker. Costa 40 de dolari si este disponibila pe orice dispozitiv. Mai multe informatii gasiti aici.

                         Ce ziceti de dialogurile pe baza de benzi desenate?

tumblr_inline_oh0ez7tpIg1r38chu_500Acestea au fost create tot de Carol Gray, doar ca simple imagini care ilustreaza conversatia. Ele arata despre ce este vorba in discutie, cum s-ar putea simti participatii si ce intentii ar putea avea acestia.

Interactiunile sociale sunt reprezentate de figuri si simboluri comice, ajutate de culori care ajuta la dezvaluirea continutului emotional sau la transmiterea mesajului.

Ajutandu-ne de culori pentru a ilustra diferite elemente importante din conversatie, precum recunoasterea sentimentelor celorlalti, totul devine ”concret” si, deci, mai usor de descifrat.

Cum si de ce sa folosim benzile desenate ?

Pentru ca ele pot ajuta unii indivizi sa inteleaga concepte pe care le gasesc dificile. Începutul va fi unul simplu – de exemplu o discutie despre vreme – pentru a familiariza indivizii cu desenatul in timpul vorbirii si cu mimica interactiunilor sociale dintre cele mai comune. Vor fi puse o serie de intrebari specifice anumitor situatii sau tipuri de interactiuni sociale, la care persoanele cu autism vor raspunde printr-un desen insotit de cuvinte. Urmeaza realizarea unui rezumat construit pe baza desenelor si dezvoltarea unor planuri ce au la baza situatii asemanatoare.

ComicStripConversation_480Foarte important este faptul ca aceasta abordare poate fi utila si in cazul situatiilor care implica mult stres, cum ar fi un examen sau niste schimbari majore.

Cum realizam acest tip de conversatie ?

Pe langa culori, hartie sau aplicatii de pe computer, puteti folosi o aplicatie speciala precum Strip Designer sau Bookabi.

Consultati-va cu persoana pe care o ajutati asupra materialelor care i-ar placea.

Sa va fie de folos!

Surse info: ´www.autism.org.uk
http://www.autismspeaks.org
www. carolgraysocialstories.com
Surse foto (in ordinea de pe pagina) : http://www.fhautism.com
http://www.iloveaba.com
http://www.pinterest.com
http://www.techfornest.tumblr.com
http://www.microsites.lincolnshire.gov.uk

25 mai 2017

 

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: