Poate terapia craniosacrală să facă o diferență ?

Una dintre terapiile făcute ”cu blândețe” este terapia craniosacrală. Aceasta contribuie la îmbunătățirea sănătății mentale, psihice și emoționale, cu ajutorul atingerilor ușoare, dar intense. Toate astea au loc în timp ce individul cu autism stă întins, iar terapeutul își plimbă mâinile pe cap, gât și spate.

masaj 2

 

Vorbim de fapt de un contact fizic care durează între 15 și 60 de minute, menit să elibereze tensiunea musculară și emoțională, să îmbunătățească circularea sângelui și a lichidului cerebrospinal (care aparține creierului și măduvei spinării) pe care organismul uman îl produce pentru a ajuta la eliminarea toxinelor și deșeurilor celulare provenite de la sistemul nervos.

Terapia craniosacrală eliberează unele zone care, în cazul unei persoane cu autism, nu funcționează într-un mod sănătos. Acest beneficiu duce la o creștere a activității sistemului nervos, unul din marile avantaje fiind atenuarea și chiar eliminarea provocărilor emoționale, epuizante de cele mai multe ori în cazul autismului.

masaj 1  În primul rând cu ajutorul terapiei craniosacrale hipotalamusul autiștilor produce mai multă oxitocină, cunoscută și ca hormonul fericirii și atașamentului sau elementul fiziologic care ne face umani. Deseori, oxitocina este asociată cu nașterea și alăptatul, corpul producând-o tocmai datorită acestor apropieri intime, piele pe piele.

Din cauza unor provocări neobișnuite, precum disconfortul fizic, autiștii ar putea să producă mai puțină oxitocină, ceea ce duce implicit la izolare, deconectare, depresie și anxietate. Ce este interesant de menționat este faptul că multe persoane care nu suportau să fie atinse au ajuns să iubească această terapie. Mai mult chiar, mulți copii non-verbali au ajuns să spună primele cuvinte cerând prin intermediul lor mai multă terapie craniosacrală.

În ultima perioada se tot vorbește de unele recomandări precum yoga sau meditație, potrivite pentru persoanele speciale mai ales. Deoarece terapia craniosacrală se desfășoară într-un loc liniștit și retras, beneficiarii își pot relaxa corpurile și mintea, ceea ce duce la deținerea unui control mai mare asupra stării și acțiunilor zilnice. Copiii cu autism lucrează mai mult decât ceilalți. În fiecare zi trebuie să facă lucruri foarte dificile pentru mulți dintre ei, acestea implicând chiar și participarea la orele de curs. ( Toată acea încărcătură senzorială cu siguranță că nu este tocmai ușor de suportat.) Doar o oră de terapie craniosacrală le poate aduce beneficii inestimabile, chiar și cei mai dificili copii mergând cu plăcere la aceste sesiuni.

 

 imbratisareCum foarte mulți autiști iubesc lucrurile previzibile, o astfel de ședință poate deveni un moment important, fiind asociată cu relaxarea și eliberarea psihică și fizică. De asemenea, pacienții învață să accepte atingerea fizică, asta ducând inclusiv la o mai bună relație între ei și părinții lor.

 

Sursa info : https://bekstherapy.com
Sursa Foto: pixabay.com (1 & 2 )
                     Jenna Christina (3)

21 Februarie 2018

 

 

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: