”Cazut de sapte ori, de opt ori ridicat- Vocea din linistea autismului”, de Naoki Higashida

Probabil ca unii dintre voi stiu deja despre Naoki Higashida mai ales datorita bestseller-ului ”De ce sar ? ” , carte pe care o puteti gasi pe site-urile de specialitate. Aproape non-verbal si afectat sever de autism, Naoki nu s-a simtit nicidecum doborat de toate astea. Dintre toate calitatile necesare scrierii unei carti, a avut mai ales rabdarea sa aseze pe o grila litera cu litera, astfel incat gandurile sale sa poata prinde glas. La cei 13 ani a reusit sa transmita lumii intregi ce greutati intampina autistii, cum pot fi ajutati sa faca parte din lumea care ii inconjuara si, nu in ultimul rand, de ce au ei toate comportamentele pe care noi le gasim ciudate.

In continuare insa, voi face referire la o alta scriere care este continuarea volumului ”De ce sar” si care vine la la aproape 10 ani distanta. Este vorba despre ”Cazut de sapte ori, de opt ori ridicat – Vocea din linistea autismului ”, scrisa pe durata a patru ani (intre 18 si 22 de ani). Ce trebuie mentionat este ca si de aceasta data volumul lui Naoki este tradus de acelasi David Mitchell, un cunoscut scriitor britanic și el însuși tatăl unui baiat cu autism. De aceasta data cititorii vor gasi un alt format care contine printre altele noua poeme si o scurta povestire care, conform lui Mitchell, este ”un portret-colaj a unui tanar care invata sa coexiste cu o minte si un trup nu intotdeauna la dispozitia lui.”

Cum si-a obisnuit cititorii, Naoki face o invitatie irezistibila de a intelege cum se vede lumea din lumea unui autist. Autorul detaliaza procesul de gandire, precum acela in 12 pasi, cuprins intre zgomotul ploii de afara si constientizarea acestui fenomen. Zgomotul ploii este abstract, ceea ce face si mai grea conexiunea intre ploaia din memorie si cea reala. El este intrigat de rapiditatea cu care mama sa recunoaste ploaia si merge totodata sa stranga rufele de afara.

Naoki continua sa interactioneze la fel de greu, mai ales ca are tot timpul acelasi mod de a raspunde la o intrebare: ”Prima data trebuie sa caut in memorie momente asemanatoare cand mi-au mai fost puse intrebari similare. Dupa aceea trebuie sa ”adun” cuvintele care sa se potriveasca ”scenei” din prezent.”

”Limbajul vorbit este o mare albastra”, scrie el. ”Toti ceilalti inoata, fac scufundari sau giumbuslucuri cu usurinta,, in timp ce eu sunt singur, blocat intr-o barca mica, purtata de colo-colo. Daca sunt aruncat peste bord, ma inec.”

In ”Cazut de sapte ori, de opt ori ridicat – Vocea din linistea autismului ” se observa foarte clar o maturizare, in comparatie cu volumul ”De ce sar”. In scrierea precedenta Naoki se visa ca fiind un copil normal, iar trezirea la realitate nu-i aducea decat lacrimi amare. In prezent, in locul frustrarilor si a luptelor cu propria conditie, tanarul autor este mult mai impacat cu situatia in care se afla : ”In visurile mele unde sunt un neurotipic, ma vad zambind. Cu toate astea nu am de unde sa stiu daca sunt mai fericit acolo (cu adevarat) fata de cum sunt in realitate. Nimeni din lumea asta nu este lipsit de griji.”

Despre acuzatia ca autistii sunt lipsiti de empatie, Naoki spune ca ”neurotipicii nu sunt atat de priceputi nici macar in a intelege emotiile noastre.”

Daca este asa, atunci singurul care ne poate face sa intram in aceasta lume este Naoki Higashida.

Sursa info si traducere : http://www.standard.co.uk
Surse imagini: http://www.penguinrandomhouse.com
                          http://www.play.google.com

 

6 Iulie 2017

 

 

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: