”Life, animated” – un film despre una din calatoriile in lumea autismului

V-am mai spus ca autismul nu alege si ca nimeni nu poate garanta ca acesta nu poate aparea? In continuare va invit sa vedeti ( pe scurt, asa e! ) o poveste adevarata despre un baietel perfect sanatos care, brusc, pe cand avea 3 ani, a intrat intr-o lume a sa. Nu, nu a facut nici un vaccin – ca tot este la moda discutia. Medicii i-au dat si un nume acestei izolari : autism. Ca multi altii, nici parintii lui nu stiau ce este, singurul exemplu pe intelesul lor fiind personajul Rain Mann, din filmul cu acelasi nume. Cum putea un baietel perfect sanatos sa se transforme in doar trei saptamani intr-un omulet distant, absent si imposibil de inteles?

Probabil ca majoritatea care aud astfel de povesti nu le cred. Se gândesc ca nu are cum, ca trebuie sa fi existat vreun semn, vreo cauza, trebuie sa fi fost asa de la inceput si copilul nu a fost observat, stimulat cum trebuie si mai ales … iubit! Caci multe mame se condamna pentru autismul copilului lor. Si eu am fost una dintre ele. M-am invinovatit pentru tot. M-am considerat direct raspunzatoare pentru lipsa contactului vizual, lipsa verbalizarii si , mai ales, indiferenta copilului meu pentru tot ce il inconjura.

Pe cand Stefan avea 3 ani, incepusem sa cred din ce in ce mai mult (si terapeutii cu care lucrez au un mare merit pentru asta! ) ca nu am nici o vina. Certitudinea s-a “instalat” dupa nasterea celui de al doilea copil, cand m-am convins ca nu eu fusesem ”butonul de inchidere” al copilului meu.

Filmul ”Life, animated” ne arata imagini reale din viata unui copil pe nume Owen Suskind, care s-a inchis in lumea sa. Documentarul, fiindca asta e pana la urma, nu lasa nici o urma de indoiala ca da!, autismul ”se poate intampla” oricui. Ca el nu alege, nu-si anunta mutarea permanenta in viata cuiva. ”Life, animated” a devenit intr-un fel … introducerea pentru o urmatoare postare in care voi scrie despre iubire, acceptare si, mai ales, calatoria in lumea autismului lui Stefan, tot cu ajutorul tehnologiei care, apropo, in unele situatii chiar poate face minuni.

 

Fix despre asta este vorba in aceasta productie: despre podul pe care trebuie sa-l construiti catre lumea copilului vostru. Iar odata ajunsi dati-i de inteles ca aveti de gand sa ramaneti cu el, pana cand va fi pregatit sa va urmeze.

Mai multe despre aceasta minunata poveste gasiti mai jos:

 

 

 

 

 

2 mai 2017

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: