Istoria autismului, pe scurt

                     Cine s-ar fi gandit ca un cuvant atat de rar intalnit in anii 1900 va avea sa fie unul devenit comun in nici 100 de ani?

fogged-vision-610x406

Termenul de autism provine din grecescul ”autos”, ceea ce descrie o persoana izolata intr-o lume proprie, dezinteresata de procesele sociale. Primul care a folosit termenul de autism a fost psihiatrul Eugen Bleuler. Elvetianul a descris astfel o grupare de simptome apartinand schizofreniei.

                   

                 Hans Asperger si Leo Kanner, pionieri in cercetarea autismului

Aflate cumva intr-o antiteza, cercetarile celor doi au fost considerate puncte de repmental-foger pentru generatiile din urmatorii 30 de ani. In timp ce Asperger descria un esantion de copii cu posibilitati de dezvoltare, fara prezenta ecolaliei, Kanner se situa la polul opus, concentrandu-si atentia spre copiii cu serioase dificultati in a socializa, care se adaptau cu greutate schimbarilor de orice tip, dar cu o memorie buna. De asemenea acesta mai nota si o sensibilitate crescuta la stimuli, mai ales la cei de natura vizuala, si alergii la anumite tipuri de mancare.

Specialistul amintea capacitatile notabile intelectuale, notand totodata ca fiind prezente atat ecolalia cat si dificultatile in indeplinirea activitatilor spontane.

Ambii cercetatori apreciau ca similitudine intre cele doua esantioane existenta neindemanarii in realizarea sarcinilor dintre cele mai obisnuite.

                                 Lipsa de afectiune, cauza autismului ?

Bruno Bettelheim a mers pana intr-acolo incat sa afirme ca autismul este cauzat de mamele lipsite de afectiune, carora acesta le daduse denumirea de ”mame frigider”. Teoria acestuia si a lui Kanner (caci si acesta din urma participase la studiu) avea sa fie recunoscuta timp de cel putin 20 de ani, ea continuad sa aiba sustinatori si in zilele noastre.child-alone

Desigur ca au existat si specialisti care au demontat aceste afirmatii, cel mai cunoscut ramanand psihologul Bernard Rimland, insusi parinte a unui copil cu autism. Americanul si-a expus in 1964 toate argumentele in favoarea autismului cauzat de factori genetici.

In 1970 autismul a devenit din ce in ce mai cunoscut, prima fundatie care a oferit terapie pentru copiii speciali fiind ”The Erica Foundation”.

10 ani mai tarziu teoria conform careia tulburarile neurologice stateau la baza autismului au devenit monumentale. Tot atunci lucrarea lui Aspenger era tradusa in engleza, concluziile acestuia capatand o mai mare popularitate.

                          Solutia oferita de studiul lui Ole Ivar Lovaas !

Ole Ivar Lovaas ramane recunoscut si astazi pentru rezultatele studiului efectuat pe un numar de 19 copii cu varste mai mici de 5 ani. Acesta a implementat terapia cunoscuta astazi sub denumire de ABA (Applied Behaviour Analysis), care presupunea o munca intensa – pana la 40 de ore pe saptamana. Lovaas nota ca dupa o perioada de 2 ani, 9 din 19 copii atinsesera ”functionarea normala”, atingând granitele unei educatii perfecte pana la varsta de 7 ani. Altii 8 au avut de asemenea progrese notabile, insa presarate cu simptome din spectrul autismului. Doar 2 subiecti au prezentat progrese minime.

In 1990 Lorna Wing si Christopher Gillberg, medici ai Clinicii de Neuro-Psihiatrie din Suedia, au adaugat pe lista elementelor de autism si prezenta unor abilitati limitate de planificare. Cu alte cuvinte indivizii cu autism prezinta dificultati in a percepe viitorul sau a-si planifica diverse activitati pe termen lung.

Autismul in ziele noastre

Astazi, identificarea cauzelor autismului a devenit o prioritate, data fiind incidenta crescuta a acestei tulburari. Specialistii sunt intr-o continua cursa in a descoperi mai ales un tratament pentru autism. O parte dintre cercetatori acuza factorii genetici, baietii fiind cei mai expusi, in timp ce o alta parte acuza ca raspunzatoare fiind substantele toxice prezente in mediu.

Exista voci care considera ca numarul crescut de cazuri de autism este cauza vaccinurilor, cu precadere a vaccinului ROR. Nici un studiu nu a aratat clar daca aceasta teorie ramane valabila pana la sfarsit.

Despre alte cercetari voi scrie in detaliu in aricolele care vor urma in sectiunea ”Terapii si studii in lume” .

27 aprilie 2017

Sursa text : Dr. Ananya Mandal, MD – News Medical Life Sciences
Surse foto in ordinea de pe pagina:
http://writehealth.co.uk
http://fellowshiproom.com
http://eatpraypost.com
Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: