Derek Paravicini, un I-Pod Uman

Probabil v-ati fi asteptat sa scriu despre … Blaga, Einstein, Mozard, Newton, Darwin, Dickinson, Andersen sau Michelangelo despre care se spune ca au fost autisti. La drept vorbind, indiferent daca au fost sau nu autisti, toata lumea stie cate ceva despre ei. Momentan prefer sa aleg contemporanul in favoarea secolelor trecute. Astazi l-am ales pe Derek Paravicini. Suna a nume de compozitor, nu?

D.Paravicini este un geniu nascut orb si autist, cunoscut in lumea muzicala sub numele de ”I-Pod uman”. Asta pentru ca poate reproduce perfect la pian, dupa o singura auditie, orice linie melodica. La fel se descurca si in identificarea chiar si a unei singure note nelalocul ei. Si, poate cel mai important, poate asculta un intreg concert si apoi reproduce partitura acestuia pana la cel mai mic detaliu. A, si poate canta si la doua piane in acelasi timp! Cu toate astea, Paravicini de abia daca poate numara pana la 10 la cei 38 de ani, când IQ-ul lui este asemenea unui copil de 4 ani.

 

D.Paravicini s-a nascut prematur, canderek_paravicini_story_featuredtarind nu mai mult de 800 de grame si a fost intors din morti de trei ori. Curele cu oxigen l-au lasat orb si autist, sustin medicii. Parintii lui au crezut ca este un caz lipsit de speranta pana când, la varsta de doi ani, a inceput sa cante la pian. Fara alte experiente anterioare, acesta a reprodus o piesa interpretata de mama sa. De atunci si pana in zilele noastre Derek Paravicini continua sa uimeasca intreaga lume începând cu obisnuitii curiosi si încheind cu oameni de stiinta.

La 9 ani, impreuna cu Filarmonica Regala, a sustinut primul sau mare concert, devenind ulterior si subiectul documentarului ”Savanti ai muzicii”. Datorita acestei reusite, a fost recompensat cu Premiul Barnardo’s Children’s Champion de insasi Diana, Printesa de Wales. Primul album a lui Paravicini s-a numit ”Echoes of the Sounds to Be ” si a fost lansat in 2006. Un an mai tarziu a fost publicata si biografia sa oficiala: ” In the Key of Genius” de Adam Ockelford.

Au existat, desigur, si parti care s-au indoit de capacitatile acestui geniu autist. Primii care l-au provocat au fost studentii Universitatii din Sheffield, care au interpretat un cantec de leagan foarte rar stiut. Doar asa au avut certitudinea ca ”subiectul” avea slabe sanse sa cunoasca deja aria prezentata. Paravicini i-a uimit inca de la primele note, redand si predând perfect tema primita.

derek-2

Profesorul John A. Sloboda, un psiholog muzical, de la Universitatea Keele a dorit sa afle daca Derek chiar simte muzica sau este doar un autist care nu face decat sa reproduca, la fel ca un robot, ceea ce aude. Pentru a afla raspunsul, profesorul Sloboda i-a cerut lui Paravicini sa cante in trei moduri diferite, aceeasi linie melodica. Acesta a redat atat fericirea cat si tristetea, sentimentul de furie fiindu-i necunoscut sau imposibil de redat. Despre orice ar fi fost vorba, tanarul savant s-a descurcat neasteptat de bine.

In 2008 Derek Paravicini a fost invitat sa cante impreuna cu un alt geniu muzical, Rex-Lewis-Clack, pe atunci in varsta de 10 ani, de asemenea orb si autist, in fata celui mai mare public pe care il avusese pana la acea vreme. Concertul a fost unul caritabil si s-a desfasurat cu casa inchisa (un singur bilet a costat 2000 de dolari) in Las Vegas. Nu numai ca ramane in amintirea multora ca fiind perfect, dar Derek Paravicini este prima persoana din lume, cu severe probleme de invatare, pentru care a fost compus un intreg concert. Cel care i-a adus aceasta apreciere a fost compozitorul englez Matthew King (2011) .

Derek Paravicini locuieste intr-un centru pentru persoane cu nevoi speciale, unde primeste tot ajutorul de care are nevoie inclusiv pentru activitatile dintre cele mai banale, precum hranirea sau imbracarea.

Mai multe despre I-Podul Uman gasiti aici, aici sau aici.

 

1 mai 2017

 

Surse info: http://www.bbc.com/news/av/entertainment-arts-15086761/blind-autistic-and-a-musical-genius
https://en.wikipedia.org/wiki/Derek_Paravicini
http://www.derekparavicini.net/
Surse foto: http://shareably.net/derek-paravicini-story/
http://thefindmag.com/videos/video-derek-paravicini-superstition-piano-cover/
Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: