Transplantul autolog sau autotransplantul de celule stem

Acum cateva zile va spuneam ca veti avea ocazia sa vedeti un interviu pe tema autotransplantului cu celule stem si iata ca acesta este gata. Accesandu-l veti afla o gramada de lucruri noi si interesante care reprezinta clar o alta perspectiva. Una la care m-am gandit uneori, dar despre care nu am crezut ca da rezultate. Mara Ion (pe care o gasiti pe Fb – https://www.facebook.com/mara.ion.7334 ), mama primului copil (din Romania) cu autism, care a beneficiat de autotransplantul cu celule stem ne-a subliniat ca aceasta interventie poate reprezenta un mare plus, dar ca fara terapie si multa munca poate fi la fel de bine si neinsemnat. 

Transplantul autolog de celule stem sau autotransplantul de celule stem se refera practic la transplantarea propriilor celule stem, dar care nu provin din cordonul ombilical, ci din sange sau maduva osoasa. Este o procedura simpla, nedureroasa si care dureaza intre 60 si 90 de minute. http://www.sfatulmedicului.ro scrie ca puteti afla daca sunteti un candidat ideal trecand in revista cateva criterii generale: aveti varsta sub 70 de ani, nu suferiti de boli precum cele cardiovasculare sau diabet si aveti rinichii si inima sanatoase.

Pavel a facut autotransplantul de celule stem in urma cu un an si mama lui povesteste ca tot ceea ce a urmat ”a fost ca o explozie.”

Celulele stem sunt folosite in tot felul de interventii, insa am sa amintesc ultimele studii din 2011, date publicitatii in Elvetia, care au demonstrat ca pacientii care sufereau de Limfom folicular si care au fost tratati cu ajutorul celulelor stem (prin trei metode) au avut evolutii diferite.

Conform http://www.stemsure.ro 22 dintre pacientii inclusi in studiu (13%) au fost tratati prin transplant alogenic, 97 de pacienti (56%) au fost tratati prin transplant autolog, iar 53 (31%) au fost tratati doar prin chimioterapie. Pacientii au fost urmariti pana la 5 ani post-tratament, inregistrandu-se absenta bolii dupa fiecare dintre cele 3 metode de tratament: absenta bolii a fost inregistrata la 46% din pacientii tratati prin tranplant alogenic, la 56% dintre cei tratati prin transplant autolog si la 40% dintre pacientii tratati doar prin chimioterapie. Mortalitatea inregistrata dupa 5 ani post transplant autolog a fost de doar 5%, pe cand mortalitatea post-transplant alogenic a fost de 23%.

Rezultatul studiului a aratat foarte clar ca pacientii tratati prin transplant autolog de celule stem (folosind propriile celule stem, recoltate de la acel pacient) au avut o rata de supravietuire mai buna decat cei tratati prin transplant alogenic de celule stem (recoltate de la o alta persoana donator) sau decat cei tratati doar prin chimioterapie. Pentru pacientii tratati prin transplant alogenic de celule stem si cei tratati doar prin chimioterapie diferentele nu au fost semnificative in ceea ce priveste supravietuirea.”

Astazi vorbim despre autism si despre cat de mult a contat autotransplantul cu celule stem in cazul lui Pavel:

 

 

Sursa info celule stem: http://www.sfatulmedicului.ro
                                             www.stemsure.ro

 

24 Ianuarie 2018

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: