Va plangeti ca aveti un copil cu autism? Cum o fi sa ai … sase copii cu autism ?

Cand primesti diagnosticul ”autism” nu primesti si un manual care sa te invete ce sa faci. Din acel moment esti tu cu puiul tau special, avand impresia ca ai fost aruncata intr-o prapastie si lasata acolo sa te descurci cum poti, daca poti. Multe mame de copii cu autism sunt privite ca si cum ar fi niste eroi cand, de fapt, fac ce ar fi facut oricare mama daca ar fi fost in locul lor. E adevarat ca unele sunt mai puternice decat altele, dar ce conteaza cu adevarat este ca fiecare face absolut tot posibilul sa fie bine. Chiar si asa, toate am experimentat de nenumarate ori gandul ca poate s-ar fi putut mai mult sau ne temem sa nu realizam intr-o zi ca eforturile noastre nu au fost de ajuns. Uneori  sa cresti un copil cu autism pare o misiune imposibila. Unele familii din Romania au doi copii cu autism si asta inseamna tot greul inmultit cu doi. Daca v-as spune ca exista familii si cu sase copii cu autism?

vickie 3Vikie Shanks si-a crescut singura cei sapte copii, dupa ce sotul sau si-a pus capat zilelor. Povestea ei incepe de abia acum – sase copii au autism, iar al saptelea este afectat sever de dislexie. Si, cum am spune  ”dar, stati, asta nu e totul!” , doi din cei sase cu autism mai au si paralizie cerebrala. Ei, cum e? Vi se mai pare grea viata voastra?

V-ati putea gandi ca este prea mult pentru o femeie singura. Sa stiti ca in ciuda haosului din casa si luptelor zilnice, Vickie chiar este o persoana senina. Ea povesteste tuturor ca ca nu a avut de ales si a trebuit sa-si continue viata. Nu a avut timp sa se planga sau sa intrebe de ce i se intampla ei asta. Asta au inteles si copiii ei: ca problemele sunt acolo si trebuie infruntate si rezolvate. Poate asta este si cheia reusitelor familiei lui Vickie.

Children-Lying-DownDe patru din cei sase copii diagnosticati cu autism a aflat pe cand aveau 4 ani. Doi dintre acestia, care au si paralizie cerebrala, se lupta si cu problemele de echilibru, mers si indemanare. Alte doua fete sufera de un autism ceva mai … usor, sa-i spunem, dar sunt cu siguranta in spectru.

Putem spune ca Vickie le-a vazut pe toate. Ea povesteste ca nu de putine ori a fost acoperita de vanatai din cauza crizelor violente pe care le avea una din fetele sale, pe nume Nikita.

”Ii era foarte greu sa se exprime si asta o transforma intr-o persoana plina de furie si cu accese de violenta, mai ales ca nu o puteam intelege. Mi se rupea sufletul. ”  explica Vickie intr-un interviu.

Chiar si asa, in ciuda problemelor dificile pe care a trebuit sa le intampine, adolescenta de 17 ani a absolvit un liceu special, iar acum urmeaza o universitate de masa, unde studiaza actoria. Probabil ca drumul ei nu ar fi fost la fel, daca Nikita nu ar fi invatat cum sa se controleze si cum sa se comporte. Cu siguranta ca surorile mai mari au ajutat-o, trei dintre ele – Jamie, Lorie si Mirie – avand cariere tot in domeniul actoriei.

Cand sotul sau s-a sinucis, in 2007, nu numai ca a lasat-o complet singura, dar vaduva a trebuit sa se descurce si cu bancile la care barbatul avea datorii de peste un milion de lire sterline. Unele au fost prescrise, dar o parte din ele tot a trebuit achitata.

”Intr-o saptamana a trebuit sa-mi duc copiii la 18 intalniri cu diferiti doctori, psihologi, terapeuti. In acelasi timp trebuia sa ma ocup si de firma pe care o aveam. Viata mea a devenit precum o campanie militara. Erau nopti cand nu dormeam si asta m-a dus la epuizare. La un an de la moartea sotului meu, am clacat. Ar fi trebuit sa stau in spital, dar nu mi-am permis. Prea multe ma asteptau. Cu toate astea m-am gandit la copiii mei si am inceput sa am grija sa ma odihnesc. Nu am fost invinsa.”

vickie 2

Vikie este in prezent o cunoscuta scriitoare si oratoare, dar si foarte apreciata ca mentor.

VA URMA

 

Surse info: http://www.dailymail.co.uk
Surse foto: http://www.vikieshanks.com
                      http://www.dailymail.co.uk

 

12 Iulie 2017

 

 

 

 

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: