Cinci mituri despre autism care trebuie stiute

Sa fiu sincera nu stiu daca termenul  ”mit”  este cel mai potrivit, dar cu siguranta toate astea nu se aplica tuturor autistilor.

  1. Persoanele din spectru nu pot avea contact vizual

Unele persoane cu autism vor avea dificultati in a-si privi in ochi interlocutorii, este foarte adevarat. Cu toate astea nu trebuie sa uitam de cealalta parte. Stefan este un copil care face parte din ultimii amintiti. El are un contact vizual foarte bun, patrunzator as putea spune.

 

As vrea sa stiti insa, ca nu a fost asa de la inceput si ca in primii doi ani privirile ni se intersectau … accidental sau fara a insemna ceva anume. Ulterior, fara sa intervenim intr-un fel anume sau sa insistam foarte mult, totul s-a schimbat.

Ultimele cercetari in domeniu sugereaza ca interventia timpurie poate avea un impact major. Povestile sociale, promptarea constanta si exercitiile variate pot ajuta copiii sa aiba contact vizual.

 

2. Unii isi ”arata” autismul

De fapt ma refer la aceia care cred ca o persoana poate fi etichetata ca facand parte din spectru doar pentru ca face un anumit lucru sau pentru ca … asa arata. Cati oare stiu despre ce este vorba cu adevarat? Sa recunoastem, multi dintre noi care au contact direct si zilnic cu un autist, pot gresi in ”diagnosticare” !

Autismul se caracterizeaza in principal cu o gandire diferita si dificultati in comunicare, asta insemnand ca nu putem concluziona existenta lui doar asa … dupa felul in care arata cineva. Chiar credeti ca nu trecem zilnic pe langa persoane cu autism (diagnosticate sau nu), fara ca macar sa realizam ? Deci ?

 

3. Toti autistii sunt ca Rain Man (n.r. Rain Man este un personaj cu autism din filmul cu acelasi nume aparut in 1988. )

rain mann

Nimic mai fals! Nu toti autistii sunt savanti, la fel cum nu toti autistii sunt afectati sever. Aceasta conceptie, care vine la pachet cu intrebarea ”Care este talentul tau special ?”, pot face indivizii sa se simta nu tocmai confortabil. Desigur ca oricine are un dar, dar multi nu l-au descoperit inca – indiferent daca sunt sau nu autisti.

Revenind la autistii savanti trebuie specificat ca acestia reprezinta doar 10% din totalul specialilor. Asadar, autistii nu sunt toti savanti!

Sursa Foto: http://www.iv1.lisimg.com

 

4. Toti autistii prefera singuratatea

stef singurTocmai acest mit ii face pe neurotipici sa-i evite pe cei cu autism. Fix asta nu ar trebui facut! De fapt, din ce am observat si citit, singurul motivul pentru care cei din spectru se comporta ca si cum ar dori sa stea singuri este frica. Teama ca nu vor sti sa raspunda conform asteptarilor, sa se comporte asa cum spera unii si, foarte important, frica de a nu-si enerva interlocutorii. Stiti, majoritatea indivizilor din spectru sunt perfect constienti ca uneori ceilalti nu au rabdare cu ei ( din nestiinta sau nepasare , mai ales ) si asta nu le aduce decat frustrari ca nu se pot ridica la nivelul asteptarilor. In concluzie, decat sa depuna eforturi inutile pentru a se face intelesi, ei aleg sa se retraga. Nu pentru ca isi doresc sa fie singuri, ci doar de frica.

 

5.  Doar baietii au autism

stef la gradiCercetarile din trecut aratau, intr-adevar, ca 4 din 5 copii diagnosticati cu autism erau baieti, insa in zilele noastre tot mai multe persoane de sex feminin primesc acest diagnostic. Ce trebuie mentionat este ca majoritatea fetelor sunt mai deschise in a-i imita pe ceilalti, foarte mult ajutandu-le spiritul de observatie din … ADN, sa zicem. Asta face ca persoanele de sex feminin sa fie mai greu identificate ca facand parte din spectru. De foarte multe ori ele primesc diagnostice precum anxietate si depresie, pentru ca mai tarziu sa fie recunoscut autismul.

Sursa Foto: arhiva personala

 

26 Iunie 2017

 

 

 

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: