Cum se simte o criza si ce lasa aceasta in urma ? Sapte adulti cu autism ne explica exact

Cand un copil cu autism are o criza, toti cei care nu stiu despre ce este vorba spun de cele mai multe ca este alintat sau prost-crescut .

person-human-male-man.jpgRealitatea este ca in aceste momente ei nu pot controla ce li se intampla si nu stiu cum sa scape de toate acele senzatii. De foarte multe ori m-am intrebat ce simt acesti oameni si iata ca am gasit cateva raspunsuri. Sapte adulti cu autism ne explica exact cum se simt aceste crize si ce lasa ele in urma. Acum pot intelege mai bine.

 

”Efectiv simt ca-mi explodeaza capul. Totul devine coplesitor si e ca si cum … creierul inceteaza sa mai functioneze. Desigur ca nu se intampla asta, dar imi pierd controlul asupra muschilor si nu mai pot vorbi.

pexels-photo-235355.png

Este imposibil ca un semnal de la creier sa poata fi transmis catre corp pentru a schimba ceva. Cu toate astea in corpul meu exista foarte multa energie pe care nu stiu cum sa o folosesc. Ma simt invadata din nou si din nou si nu pot face nimic sa opresc acest lucru.” (Shayna G.)

 

”Este ca un vulcan. Urca iar si iar, sfarsind cu o explozie. Focul distruge totul in calea sa, pana cand nu mai e nimic.” (Devra R.)

 

pexels-photo-763219.jpeg‘Ma simt blocat. Simt o tensiune ciudata in cap sau in brate , de care vreau sa scap. Totul in jur pare exagerat de real si sunt invadat de toate emotiile in acelasi timp. In incercarea de a scapa de toate astea, pierd din vedere normele sociale si spun lucruri pe care nu le-as spune in mod obisnuit sau le-as spune in gand. Sfarsesc prin a jigni sau a rani pe cineva. Oamenii cred ca daca am Aspenger nu ar trebui sa trec prin astfel de caderi. Cand imi spun sa ma calmez nu fac decat sa ma frustreze si mai mult, mai ales ca stiu ce am de facut, dar nu pot face ceea ce trebuie. Cand criza se sfarseste, nu le pot explica celorlalti ce s-a intamplat – de obicei fie realizez prea tarziu ce s-a intamplat, fie este tarziu in noapte. Ceilalti vor fi uitat oricum. In orice caz, sfarsesc prin a parea ca imi place sa atrag atentia asupra mea. ” (Chi C.)

”Imi pierd controlul – nu simt pamantul, aerul sau cerul. Sunt doar eu cu frica, cu furia si disperarea mea. Oasele parca imi vibreaza si parca o forta incearca sa-mi aspire toata energia. Ma trezesc cu vanatai si taieturi cu care ma aleg in incercarile mele de a ma agata de orice obiect care m-ar putea readuce la starea initiala. Dimineata nu imi amintesc nimic si orice incercare de a-mi confrunta memoria devine atat de intensa incat ma duce catre o alta criza. Nu imi este rusine ca sunt autist. Refuz asta. (…) Crizele sunt prea mari pentru corpul meu mic. Dureroase precum lamele de ras, dar nu pentru piele ci pentru suflet. Toata fiinta mea este intoarsa cu susul in jos de catre o forta exterioara. ”Nu este decat un zgomot”, spun ceilalti care nu inteleg ce mi se intampla. Deseori solutia este simpla: urlu. Ca sa fac zgomotul sa dispara. ” (Holly H.)

pexels-photo-277870.jpeg”De necontrolat. Ca si cum cineva sau ceva imi intra in creier si ia controlul asupra corpului meu, eliminand orice gand sau reactie rationala. O mica parte din mine sta in spate stiind ce se intampla si dorindu-si sa poata opri totul, dar neputand sa ia controlul. Sfarsesc prin a ma izola, o masura necesara pentru a incepe din nou sa respir si sa incerc sa ma calmez. ” (Laura S.)

”Ca o presiune care incepe din interior – ca o bautura acidulata – care , apoi, duce la o explozie. Nu te poti opri si pierzi controlul pana cand toata acea presiune dispare. Apoi te culci pentru a-ti recapata fortele.” (Lauren H.)

”Pierd controlul definitiv asupra propriei mele capacitati de a-mi controla emotiile. ”Filtrul” dispare, iar eu nu am nici o putere sa opresc ceea ce stiu ca-mi face rau. Uneori fara sa vreau incep sa arunc cu lucruri si asta nu face decat sa complice situatia si mai tare. In loc sa ma eliberez, mai tare ma ”aprind”. E ca un cerc vicios. Daca sunt mai degraba speriata decat furioasa pierd capacitatea si dorinta de a vorbi sau de a fi cu ceilalti. Atunci simt nevoia impetuoasa de a ma ascunde ore intregi. Totdeauna dupa toate astea urmeaza epuizarea.” (Kym F.)

 

Tradus de pe : http://www.themighty.com
Sursa Foto: wordpress.com

20 Iunie 2017

 

 

 

Advertisements

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: