Cum sa preintampinati situatiile care se pot sfarsi tragic

Articolul  de astazi este scris dupa ce in ultimele saptamani s-a tot vobit de pedofilul din lift. Eu as indrazni sa spun ca pot exista pericole si mai mari (a nu se intelege ca eu consider aceasta situatie lipsita de importanta!) si tocmai de aceea am incercat sa includ cei mai importani pasi de urmat pentru a nu se ajunge la situatii tragice.

1. Spuneti tuturor!

La scoala mai ales, cand nu este strict supravegherea voastra, anuntati ca specialul vostru are tendinta de a se ”evapora”. Astfel, cei care il au acolo in grija vor fi mai atenti.

pexels-photo-279810.jpeg2. Adaugati mai multe incuietori
Asta este o masura de luat acasa si se impune mai ales cand copilul este suficient de inalt incat sa ajunga la toate yalele. Fie adaugati o incuietoare foarte sus, cat sa nu ajunga, fie alegeti sa  incuiati usa si sa tineti cheile departe de el. In plus puteti folosi alarme atat pentru usi cat  si pentru geamuri, mai ales cand locuiti la parter.

3. Invatati-l sa inoate!
La ce bun, va veti intreba. Probabil ati citit despre destule cazuri cand copiii ”disparusera” la cativa metri de casa, in piscina familiei. Din cauza ca nu stiau sa inoate, multe tragedii au avut loc de-a lungul timpului. In plus, daca ii place mult sa mearga la piscina, acolo ar putea fi locul lui de refugiu. Ducandu-se fara insotitor este vital sa stie sa inoate.

4. Identificarea
In ultimii ani, din ce in ce mai multi parinti aleg sa ataseze copiilor lor bratari de identificare. O culoare vie ar fi indicata, eventual aceea care sunt pe gustul ”clientilor”, astfel incat sa le accepte mai usor. Trecut acest test, tot ce aveti de facut este sa-i scrieti numele, adresa si numarul de telefon la care puteti fi sunat. Eventual puteti incepe seria aceasta de informatii prin a spune ca ”acest copil are autism si trebuie insotit in permanenta. Este singur ? Ajutati-l !”

5. Un sistem de urmarire, uneori obligatoriu – dispozitiv de localizare GPS, bratara localizare, tracker
Preturile pornesc uneori si de la 150 de lei, unul performant ajungand sau depasind 500 de lei. Chiar daca poate parea mult, un astfel de sistem este mai mult decat recomandat. Dupa ce veti alege o arie in care are voie sa se desfasoare, aparatul va va anunta imediat de faptul ca micutul a parasit  zona de siguranta, dar va va si arata unde se afla!

6. Invatati-i cui sa ceara ajutorul!
Aici ii includ mai ales pe politisti, pompieri sau personalul medical. Conteaza enorm sa se simta in siguranta si sa stie/poata cere ajutorul acestora. Povestile sociale, imaginile simple, filmuletele si chiar experientele personale ii pot ajuta.

7. Ajutati-i sa se poata ajuta!
Pe langa curiozitate, copiii pleaca de acasa si din cauza caderilor nervoase pe care le au. Nestiind ce sa faca, o iau efectiv din loc si se trezesc apoi intr-o zona complet necunoscuta, ceea ce ii ingrozeste. Ar fi ideal daca i-ati putea ajuta si invata sa treaca singuri peste astfel de momente.

8. Pericolele trebuie cunoscute!
Daca este posibil ajutati-i sa inteleaga ce inseamna un pericol si de cate feluri poate fi acesta. Astfel vor realiza singuri situatiile in care au intrat si vor gasi singuri solutiile.

9. Fly-ere in avans
Mai exact faceti cateva foi in care sa-i puneti fotografia, o scurta descriere si datele de contact ale voastre.  Apoi, lasati-le catorva dintre vecini, astfel incat – in eventualitatea ca observa disparitia copilului sau ceva neobisnuit – sa va poata gasi imediat.

pexels-photo-101808.jpeg10. Fiti cu ochii in patru!
Poate asta ar trebui sa fie pe locul intai. Pe langa supravegherea de aproape a copilului, fiti mai mereu in alerta. Nu deveniti paranoici, dar fiti vigilenti. Un copil, mai ales unul cu autism, este foarte expus. Deseori au existat  persoane rau intentionate care efectiv au stat la panda pentru a sti programul viitoarelor victime.

Sursa Foto: wordpress.com

16 Ianuarie 2018

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: